West-Frisia

De ploegleiderswagen

De kijkers naar de Giro di Italia mochten donderdagmiddag smullen. Voor de klassementsmannen werd de laatste zestig kilometer in de rit een ware tombola. En daarmee ook voor hun ploegleiders.

Renners bleken duidelijk niet altijd eens met de beslissingen van de ‘chauffeur van de mechanieker’. Op de steile flanken van de Stelvio ging roze trui drager Joao Almeida al vroeg voor de bijl. De Portugees van Quickstep moest de gebalde concurrentie laten gaan. Zijn ploeggenoot Fausto Masnada kreeg de opdracht om te wachten en was daar duidelijk niet mee gediend. De Spanjaard zag zijn eigen klassement naar de vaantjes gaan en toonde zijn frustratie. Al zwaaiend en tierend naar zijn jonge ploeggenoot becommentarieerde hij het magere klimmen van zijn kopman.

Niet veel later was het de beurt aan een zichtbaar interne strijd bij Sunweb. Als eerste rozetrui pretendent moest Wilco Kelderman echter Tao Geoghan Hart, nummer vier in de ranking, en in zijn zog Jai Hindley laten gaan. De aanwezigheid van Hindley was het probleem. De jonge Australische klimgeit droeg immers ook eenzelfde Sunweb tricot.

Voor de ploegleiders een lastige keuze. Laten we Hindley op Kelderman wachten en houden wij zijn verlies zo beperkt mogelijk, of laten we Hindley als stoorzender met de Ineos-renner Geoghan Hart meedrijven en zo een tweede speler in de top van het klassement behouden.

Een tenenkrommend moment volgde op het moment dat de ploegleiderswagen van Sunweb naar de kop mocht en daarmee Kelderman passeerde. Een bidonnetje en een aanmoediging was alles wat de vertrekkende Nederlander meekreeg. Kelderman was het hier duidelijk niet mee eens en maakte een wat laf handgebaar naar de ploegleiderswagen, waaruit ook voor de wielerleek viel op te maken dat hij Hindley liever zag wachten.

Een actie met gevolgen. De gedoodverfde roze troonopvolger belandde duidelijk in een ‘mentaal wak’, waardoor hij meer tijd verloor dan nodig. Vooraan verdedigde Hindley de tactiek van zijn ploegleiders. Hij greep de rit en behield hij op slechts twaalf tellen op een zwalkend bovenkomende Kelderman de tweede stek in de ranking.

Voor de begeleiding van Sunweb de vraag, met Tao Geoghan Hart of zij goed hebben gehandeld. Als het misgaat voor de formatie, zou met de beelden uit de ploegleiderswagens alvast een ander interessant verdienmodel op de markt kunnen worden gebracht.