West-Frisia

Foute gok

Vanwege de veiligheid kreeg de strandrace Hoek van Holland-Den Helder vorig jaar een ander karakter. De lange doorkomst over de weg bij de sluizen van IJmuiden werd vorig jaar voor de eerste maal geneutraliseerd verreden. Het opdelen van de strandrace zorgt voor vreemde taferelen. De kopgroep van vijftien man nam na het arriveren in IJmuiden alle tijd. Rustig peddelend laafde men zich aan aangegeven bidons, werden er plaspauzes ingelast en werd er aan materiaal gesleuteld. Vanuit de achtergrond kwamen dan ook snel meerdere renners aansluiten. Ook Melvin Bos maakte de oversteek. Door een snelle wegpassage naar Wijk aan Zee kwam hij weer vooraan postvatten.

Een foute keuze naar wat later bleek. Nadat de kopgroep weer het strand opreed bleek het tempo niet bijster hoog. De voormalige kompanen van Bos vonden dan ook enkele kilometers later aansluiting, waardoor zij aan de meet met hun nettotijd beter scoorde.

Achteraf gezien had één van de vijftien koplopers bij de strandopgang in IJmuiden de koers tijdens de neutralisatie kunnen beslissen. Als hij het lef had gehad om de kopgroep te laten lopen en door meer tijd te nemen met de tweede groep het strand op te komen, had hij hypothetisch de koers in zijn voordeel kunnen beslissen. Door op het strand samen met de tweede groep vooraan terug te keren, had hij zichzelf meer dan twee minuten bonus gegeven. Als de renner in kwestie vervolgens binnen zijn tactisch cadeau verkregen twee minuten van de koploper over de meet was gebold, had hij als winnaar van de laatste editie uit de bus gerold.

Maar ‘als’ telt niet in de sport…….