West-Frisia

Haakman strandt in thuiskoers

Een jonge Zwaagdijkse besliste gister de koers in de Oranjeronde van Enkhuizen. Het meisje bleek de vriendin van de uit Gouda afkomstige Arno Kleinjan en de oorzaak dat de renner uit Gouda in Enkhuizen aan het vertrek kwam. In plaats van dichtbij huis in de Ronde van ’s Gravendeel koos de Zuid-Hollander voor de reis naar Enkhuizen, waar hij na twee uur koers de zegebloemen mocht ophalen.

De Oranjeronde kreeg bij de eliterenners een opening met veel vuurwerk. Direct uit het vertrek werd een enorm hoog tempo opgelegd. Ontsnappingspogingen hadden dan ook geen lange levensduur. Een onnozel valpartijtje stond vervolgens aan de basis van de beslissende vlucht. Zes renners voor de getuimelde coureur namen direct de benen. De ideale combinatie van ploegen werd vooraan gevonden. Zowel twee renners van thuisclub West-Frisia (Sebastiaan ten Zeldam en oud-gediende Tino Haakman) als het goed vertegenwoordigde Babydump (Folkert Oostra en Marco Doets) waren vooraan dubbel present, wat voor een aarzeling bij de achtervolgers zorgden. Het sextet met ook een actieve Mike Terpstra en de Zuid-Hollander Arno Kleinjan bleek gevlogen. Ook voor Koos Jeroen Kers, die solo de achtervolging inzette. De Amstelveense topfavoriet trachtte alleen de sprong naar voren te maken, maar bleef op een tiental tellen van de zes hangen, om daarna weer te worden opgeslokt. Een omvangrijke groep achtervolgers kwam te laat. Door de matige samenwerking zou het elftal nooit dichtbij de vluchters komen, die ondertussen het peloton op een ronde zette.

Na het afsprinten van het peloton stak Amsterdammer Oostra de lont in het bekende kruitvat. Zijn demarrage bleek Ten Zeldam te veel. De overige vier renners wisten echter weer aan te haken, waarna een mooi kat en muis spel begon. Zowel Oostra, Haakman, Kleinjan als Terpstra trachtte weg te komen, terwijl Doets gokte op zijn snelle benen. Het vijftal bleek echter te veel aan elkaar gewaagd om de boel uiteen te rijden. Nadat een laatste uitval van Haakman, op twee ronden van de eindstreep mislukte, zette Oostra zich resoluut aan de leiding. De spurt liep voor de renners van het groene continentalteam toch mis. Vanuit de laatste positie ging Haakman de spurt al van ver aan. Zijn vroege aanzet verraste Doets volledig, waardoor hij pas als derde aan de slotmeters kon beginnen. Een stek die hij niet meer zou verlaten. Voor hem zag hij Kleinjan nog wel Haakman passeren, waarmee de renner uit Gouda na Lexmond zijn tweede zegetuil binnenhaalde en direct kon schenken aan zijn Zwaagdijkse vriendin.