West-Frisia

Meertour verre van beslist

Na de etappe van vrijdag leek de Meertour in een definitieve plooi te zijn gevallen. Met 7 sterke mannen vooruit die met een ruime minuut voorsprong in het klassement stonden leek de rest het te moeten gaan doen om de broodkruimels. In het criterium van Middenmeer werd echter het tegendeel bewezen.

Na een serie van mislukte uitlooppogingen reed Gijsbert Nieuwkoop weg. Hij kreeg vervolgens Rudy Vriend, Tijs Dekker en later ook nog Bas Bervoets mee. De drie eerstgenoemden werkten zeer goed samen waardoor ze snel uitliepen op het peloton. In het peloton probeerde voornamelijk Ruud Slagter de bakens nog te verzetten, maar dat bleek niet meer mogelijk te zijn. Uiteindelijk pakte de koplopers één minuut en 5 seconden voorsprong op het peloton dat daarmee bijna gedubbeld werd. Doordat Bervoets niet mee draaide vanwege de leiderstrui van ploegmaat Joris de Boer zat er wat meer in zijn benen dan in die van zijn medevluchters. Als gevolg daarvan wist hij dan ook eenvoudig de sprint te winnen voor Nieuwkoop, Vriend en Dekker.

Als gevolg van deze geslaagde actie heeft Nieuwkoop de gele leiderstrui weer overgenomen van Joris de Boer die nu op 11 seconden tweede staat. Rudy Vriend staat op 17 seconden derde. Alles ligt dus nog open voor de laatste dag. West-Frisianen Ruud Coers en Jaap Dudink wisten goed stand te houden tussen de A-renners. Jaap werd 17de en neemt nu de 31ste plek in in het klassement. Ruud werd 29ste en staat nu 27ste in het klassement.

Vandaag sluit de Meertour af met een tijdrit over 11 kilometer en een criterium.