West-Frisia

Nieuwelingenfout

De eerste, 162 kilometer lange, etappe van de Tour des Deux Sevres was een feest om naar te kijken. Alsof het een juniorenkoers betrof knalde het peloton vanuit het vertrek uiteen om enkele malen als een harmonica weer terug in elkaar te schuiven. Na nog een dertigtal kilometer trok het veld volledig versplinterd over de Franse wegen.

Ook een gemotiveerde Kai Reus wierp zich met volle overgave in het strijdgewoel. De voormalig Rabobank-prof miste de kopgroep, maar vond zichzelf na een serie van pogingen terug in een omvangrijke groep achtervolgers. Kilometerslang was de kopgroep in zicht. De matige samenwerking, waarin meer getracht werd zelf de oversteek te maken, dan gedegen met elkaar te achtervolgen, zette de renners steeds flink onder druk. De West-Frisiaan liet zich eveneens verleiden tot het koersspel.

Plots ging echter het kaarsje uit bij Reus. Hoewel de ploegleiderswagen bijna direct achter de jurywagen was geposteerd, bleef hij als een onervaren nieuweling kilometerslang zonder drinken rijden. De broeierige warmte deed de rest. Een ouderwets ‘nokkie’ was het gevolg. Na te zijn ‘afgeschoten’ bereikte de ploegleiderswagen hem wel. De snel weggewerkte tweet bidonnen bleken gelukkig voldoende. De groep achtervolgers was echter al uit het zicht verdwenen.

Uiteindelijk bereikte hij samen met een tweetal ploegmaten in een eerste pelotonnetje de meet. Met een weer gehydrateerd lichaam, kon hij alleen maar met een glimlach terugkijken op zijn Franse avonturen. “Weer een mooie koersmiddag gehad”.