West-Frisia

Oostra naar de bollen

Folkert Oostra greep gister zijn laatste kans met beide handen aan. In de Eurodeomloop ging hij op jacht naar de bollentrui. Een missie die slaagde. In de lastige koers lukte het de Amsterdammer om aansluiting te vinden in de vlucht van de dag. In de groep, met onder andere ook onderhand te verwachten Rick van Breda, kreeg hij de ruimte om te bouwen aan zijn puntentotaal. Hiermee passeerde hij de aan de leiding staande Bas Tietema.

Oostra trachtte nog een prijs aan zijn bollentrui te koppelen. De renner van Alecto trok met nog zeventig kilometer te gaan solo voor de aanval. Zijn uitval zorgde voor een breuk in de kopgroep. Drie renners achterhaalden hem echter, waarna Peter Schulting met een machtige solo het complete veld de oren waste. Oostra volgde uiteindelijk als vierde. Het flink aantal Noord-Hollanders haalden de eindstreep. West-Frisia zag youngster Alexander Konijn naar een 26e plaats rijden. In zijn spoor volgden ploeggenoten Harry Sweering en Bart Lemmen. Haarlemmer Kenny Nijsen volgde als 36e, terwijl het Zaanse duo Marco Doets en Stephan Bakker als 38e en 39e de rij sloot.

De Eurodeomloop kende in het verleden drie Noord-Hollandse winnaars. Huidige profs Jetse Bol en Huub Duijn zegevierde in 2011 en 2012. In een verder verleden greep Graftdijker Marcel van der Vliet de zege in 1996.