West-Frisia

OS start morgen 12.15 uur

BiathlonKeurig brachten wij de laatste jaren Noord-Hollandse wielernieuws. Verhalen over de koers, aankondigingen en verslagen belandden op deze website. Af en toe een sneer naar een renner, of een verhaal met een kwinkslag, maar bovenal predikte de redactie zich keurig aan haar eigen nette regels te houden.

Dit keer echter niet. Totaal zonder enige gene plaatsen wij vandaag regelrechte reclame voor een andere tak van sport. Als sportliefhebber gaan wij de komende weken de winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (hoe schrijf je dat in godsnaam) met een schuinoog volgen. Gooien met schijven, beuken op een klein ijsbaantje, van een berg afknallen op ski’s of slee, natuurlijk allemaal interessant en ook het korfbal onder de wintersporten, juist het langebaan schaatsen, wordt zijdelings gevolgd. “Competitie maakt immers interessant”, bezigde een zeer wijs man ooit, waarmee vijftig procent van ‘brood en spelen’ al is vervuld.

Voor één sport blijft dit deel van de redactie echter aan de buis gekluisterd. Biathlon. De combinatie van langlaufen en uiterst zuiver schieten, is als wielrennen. Een conditionele aanslag op het lichaam, maar met vooral ook tegenslag en plotse plotwisselingen. Koplopers worden met één misser plots achtervolgers en omgekeerd. Een sport als de koers, waar lekrijden, inzinkingen en valpartijen achter iedere bocht schuilen. Als wielerfan zit ik dan ook morgen klokslag 12.15 uur voor de buis. Eurosport, of misschien zelfs een Duitse zender, dan wel natuurlijk…

http://hetiskoers.nl/waarom-er-wielerliefhebber-biatlonliefhebber-schuilt/