West-Frisia

Promotieregeling van start

Vanaf 2018 zal de KNWU gaan werken met een promotie/degradatie systeem tijdens de KNWU wedstrijden voor alle categorieën bij de mannen met uitzondering van de jeugd, nieuwelingen en junioren. Het doel van dit systeem zal zijn om de doorstroom te vergroten en om daarmee grotere verschillen tussen de categorieën te creëren.

In 2018 zal men van start gaan met een testfase, om het systeem vervolgens in 2019 helemaal in te voeren. Indien er in een seizoen meer dan 50 punten gescoord wordt, ontstaat er de mogelijkheid om over te stappen, terwijl er bij 100 zelfs overgestapt moet worden naar een hogere categorie. Indien er in een seizoen minder dan 20 punten behaald worden is er de mogelijkheid om te degraderen naar een lager niveau. Hierbij krijgt men punten voor elke top 20 uitslag met een oplopend puntenaantal naarmate de uitslag dichter richting de eerste plaats is. De categorie waartoe men promoveert of degradeert blijft de categorie waarin diegene zal moeten rijden gedurende één jaar.

De toekomst zal uit moeten wijzen of dit systeem de gewenste impact gaat hebben op de KNWU wedstrijden. Er zullen nog een aantal hordes overwonnen moeten worden wil dit systeem echt functioneel worden. Zo zijn er, met name in Noord-Holland, veel combinatiewedstrijden met sportklasse en amateur renners. Aangezien vooral in deze twee categorieën het pijnpunt lijkt te liggen in de zin van dat renners op een te laag niveau acteren dan waar ze thuis horen, zal men er bij de KNWU ervoor moeten zorgen dat het ook aantrekkelijker wordt om bij de amateurs te gaan rijden.

Hiervoor zullen er dus ook aparte amateur wedstrijden georganiseerd moeten worden. De KNWU zal dit het komende jaar gaan proberen te bewerkstelligen door wedstrijdorganisaties te stimuleren aparte wedstrijden te organiseren en combinatiewedstrijden tussen sportklasse en amateurs af te raden. Of dit de gewenste uitkomst gaat hebben zal de toekomst uit gaan wijzen. Er lijkt in ieder geval alvast een stap in de goede richting te zijn gezet met dit systeem.