West-Frisia

Regelgeving wijst winnaars aan

Een spannende spurt leek Hoek van Holland-Den Helder te beslissen. Johny Hoogerland drukte zijn wiel net iets eerder over de meet dan Thijs Zonneveld. Zonneveld werd echter tot winnaar uitgeroepen van de 25e en laatste editie. Bij IJmuiden, bij het ingaan van de ‘neutralisatie’ bleek de Amsterdammer een seconde te hebben gewonnen op de Zeeuwse ex-prof, die hij aan de meet in Den Helder niet inleverde.

De deelnemers stonden duidelijk supergemotiveerd aan het vertrek in de laatste editie van Hoek van Holland-Den Helder. Mede door de wind schuin in de rug, spatte het veld direct na het startschot uiteen. Vooraan draaide vooral de toppers met mountainbike achtergrond de gashendel volledig open. Onder druk van de Koga-renners en onder andere Robbert de Nijs ging zelfs toppers als Bram Imming en Ronan van Zandbeek overboord. Niet veel later spatte de kopgroep verder uiteen, waardoor kleine groepjes elkaar lang achtervolgden. Een misrekening in de voorste groep, die lang het zachte strand het verkeerde spoor volgde, zorgde voor een ommekeer. De voorsprong van enkele minuten ging op het moeilijk leesbare strand verloren en een drietal sloot vooraan aan, terwijl een daarachter grotere groep plots ook weer dichtbij kwam. In IJmuiden was alles weer te herdoen. Een grote groep van zestien renners bereikte de geneutraliseerde zone.

Het lage tempo in de neutrale zone gaf flink wat rijders de kans om terug te keren. Na de terugkeer op het strand koos Sem Huitema samen met een kompaan voor de aanval. Met de wind op kop leek de uitval meer op een kamikaze-actie. Onder aanvoering van de Koga-renners werd het duo even voor de lagune bij Camperduin ingerekend, waarna de gaskraan vol open ging. Ondanks de vele uitvallen bleef het achttal vooraan bijeen, waarna Amsterdammer Zonneveld zichzelf de winst bezorgde door in het spoor van Hoogerland te blijven. Jasper Ockeloen werd derde. Egmonder Bram imming viel als vierde net naast het podium, terwijl Amsterdammer Jim van den Berg als vijfde eindigde. Enkhuizer Tino Haakman en Warmenhuizer Robbert de Nijs, die in een tweede groepje op ruim een minuut van de koplopers finishten, belandden op plaats negen en tien.

Bij de vrouwen ging de winst naar Haarlemse Yvonne de Jong. De vrouwenwedstrijd kreeg eenzelfde slot als bij de mannen. De kleine voorsprong die De Jong in IJmuiden vergaarde, was genoeg om de aan de streep in Den Helder voor haar finishende Rozanne Slik voor te blijven. Esther van Veen belandde voor Roxanne Knetemann en Amy Pieters op plaats drie.