West-Frisia

Hoornsman slaat toe in slotrit

De gehele rittenkoers ‘kort’ staan, maar juist je kans grijpen in de slotrit. West-Frisiaan Niek Hoornsman gebruikte gister de vijfde etappe om toe te slaan in de Arden Challenge. In de rit rond Etalle spurtte hij niet alleen naar de tweede stek in de rit, maar ook naar de eindzege van de zeer internationale vijfdaagse.

Hoornsman ging de slotrit als tweede in het klassement in. De gehele rit was de belofte uit Wieringerwerf samen met zijn ploeggenoten op de afspraak. Bovenaan de eerste beklimming van de dag trok een twintig renners door. Hoornsman was present en werd geflankeerd door zijn ploegmaten Pim Fransen en Joeri van der Tuin.

Nadat het peloton met de klassementsleider was teruggekeerd, verraste de West-Frisianen het peloton met een plotse versnelling. Het peloton raakte in een lint en Hoornsman gebruikte de versnelling door met een aantal renners de oversteek naar de kopgroep te maken.

De situatie leek ideaal. De kopgroep pakte mede door storend werk van de West-Frisianen in korte tijd anderhalve minuut voorsprong. Vervolgens kwam vooraan echter de klad in de samenwerking, terwijl het peloton juist in gang schoot. Op dertig kilomeer van de meet streek het peloton weer op de vluchters neer.

Een massasprint bleek niet meer te voorkomen. Een attente Hoornsman meldde zich op tijd vooraan. Tot zijn eigen verrassing zag hij zich gesteund door ploegmaat Pim Fransen. De eerstejaars nestelde zich aan kop en zette zijn ploegmaat op 350 meter van de meet af. Hoornsman rondde vervolgens fraai af met een tweede stek in de rit, wat resulteerde in de eindoverwinning in de vijfdaagse.