West-Frisia

Jeugd

De jeugdafdeling van West-Frisia ziet het wielrennen voor de jeugd als breedte sport. Vooral het plezier in deze mooie sport willen wij aan de kinderen meegeven, door op een speelse manier de trainingen te geven zowel op het clubparcours als op de weg.

Naast de trainingen op het clubparcours wordt er ook getraind op de dijk Enkhuizen-Lelystad waar wij het naviduct gebruiken voor onze klim trainingen.

De trainingen worden verzorgd op de woensdagavond en duren op het parcours een uur. Als er op de weg getraind wordt kunnen de trainingen langer duren. Voor trainingen op de weg worden er ook ouders gevraagd om mee te rijden.

Eens per maand is er clubwedstrijd waarin tegen leeftijdgenootjes wordt gestreden. Ook is er de tijdrit waarin de jongste jeugd 5 km rijd en de oudere 10 km. Deze worden gehouden op de dijk naar Lelystad.

Wij trainen van april tot eind september op de woensdagavond en vanaf februari tot april geven we op de zondagmorgen duurtrainingen van circa anderhalf uur.

Categorie-indeling

Voor KNWU wedstrijden worden de kinderen in categorie├źn ingedeeld zie onderstaand schema. Voor clubwedstrijden worden de kinderen ingedeeld naar sterkte en voor interclubwedstrijden kunnen meerdere categorie├źn zijn samengevoegd. Interclubwedstrijden zijn laagdrempelige wedstrijdjes welke door het hele land worden georganiseerd. Meer informatie over wedstrijden en wedstrijdvormen zijn vinden op de site van de KNWU en Wielerland.

Categorie Leeftijd
1 Jongens in het jaar dat ze acht worden, meisjes in het jaar dat ze acht of negen worden
2 Jongens in het jaar dat ze negen worden, meisjes in het jaar dat ze tien worden
3 Jongens in het jaar dat ze tien worden, meisjes in het jaar dat ze elf worden
4 Jongens in het jaar dat ze elf worden, meisjes in het jaar dat ze twaalf worden
5 Jongens in het jaar dat ze twaalf worden, meisjes in het jaar dat ze dertien worden
6 Jongens in het jaar dat ze dertien worden, meisjes in het jaar dat ze veertien worden
7 Jongens in het jaar dat ze veertien worden
Fiets

Voor je een fiets gaat aanschaffen, moet je wel weten wat je gaat kopen. Het is wellicht raadzaam even te vragen waaraan een fiets zoal moet voldoen. Bij de club kun je daarover advies inwinnen.

Een fiets mag niet te groot of te klein zijn, en het verzet (verhouding aantal tanden op grootste voor-tandwiel en kleinste achter-tandwiel) moet zodanig zijn dat per pedaalslag (eenmaal rond) niet meer dan de maximale afstand is die geld voor je leeftijd. Dit is te lezen in de tabel hieronder . Voor beginnende leden en kinderen die kennis willen maken met de fietssport zijn er tegen vergoeding fiets en helm te huur.

Goedgekeurde valhelmen zijn te allen tijde verplicht.

Toegestane verzetten

Om de jeugd te beschermen tegen te overbelasting van gewrichten en spieren zijn er voor iedere categorie maximale verzetten.

Je verzet mag niet zwaarder zijn dan:

Categorie Weg Baan Cyclocross
1 5,46 m 5,46 m 5,22 m
2 5,46 m 5,46 m 5,22 m
3 5,78 m 5,78 m 5,52 m
4 5,78 m 5,78 m 5,52 m
5 6,14 m 6,14 m 5,87 m
6 6,14 m 6,14 m 5,87 m
7 6,55 m 6,55 m 6,26 m
Jeugdlicenties

Wil je bij je in de buurt aan een (inter)clubwedstrijden deel nemen, dan moet je daarvoor het basislidmaatschap aanvragen. Wil je ook aan de landelijke wedstrijden deel nemen, dan heb je een jeugdlicentie nodig.

Voor KNWU wedstrijden moet ook voor te zorgen dat je in het bezit bent van een transponder voor de tijdsmeting. Voor veel interclubwedstrijden heb je alleen een basislicentie nodig en nog geen transponder. Kijk hiervoor op de site van organiseerde vereniging.

De volgende wedstrijden kan je met je licentie rijden:

  • Nationale kampioenschappen
  • Landelijk jeugdwielerfestijn
  • Jeugdtoernooien (uitsluitend voor NK kwalificatie)
  • Eendaagse wegwedstrijden
  • Vakantiekampen
  • Jeugdtoernooien
Jeugdtrainers

Cees Neefjes, tel. 06 16055332
Wilma Bot
Wouter Jurriaans

Facebook

https://www.facebook.com/groups/722404944562107/?fref=ts