West-Frisia

Dekker geslachtofferd

Sjors Dekker is voor vier jaar geschorst door de KNWU. De tegenwoordig in het noorden van Drenthe woonachtige Andijker testte positief na afloop van de Ronde van Limburg van 2019.

Een op een verkeerd moment geïnhaleerd pufje Ventolin lijkt de oorzaak van de positieve test. Dekker, die hinder ondervindt van astma en chronische bronchitis, kreeg in de slotmeters van de onder tropische omstandigheden verreden koers door de inspanning een benauwdheidsaanval. Moeilijk ademend over zijn longen besloot hij om te herstellen twee pufjes te nemen. Bij de direct daaropvolgende dopingcontrole bleek de salbutamolwaarde in zijn urine vervolgens net te hoog.

De straf van Dekker, die wordt bijgestaan door dopingexpert Douwe de Boer, lijkt volledig buiten proportie. Ook bij Chris Froome werd in 2017 een te hoge waarde aan salbutamol in zijn urine aangetroffen. De viervoudig Tour-winnaar verweerde zich flink en haalde de hoge temperaturen aan als oorzaak. Froome, bij wie een nog iets hogere waarde werd aangetroffen, werd vrijgesproken. Dekker krijgt voor eenzelfde vergrijp vier jaar aan zijn koersbroek. De voor NWVG-koersende voormalige West-Fries gaat in hoger beroep.

Afgelopen zondagavond kwam het nieuws in radioprogramma Pointer naar buiten. Zowel Dekker als De Boer doen hun verhaal.

Klik hier voor het interview