West-Frisia

Doets zegeviert in Achterhoek

Marco Doets mocht gister een hele mooie zege bijschrijven. De Monnickendammer greep de overwinning de Ronde van de Achterhoek. Achter hem werd het podium gecompleteerd door twee ploegmaten. De voor West-Frisia uitkomende Jesper Rasch spurtte naar plaats vier.

Een omvangrijke kopgroep van dertien kleurde lang het beeld en reed zelfs even twee minuten voor het peloton uit. Metec zette de achtervolging in, maar bleek niet bij machte de vluchters in te rekenen. West-Frisia zette met Joeri van der Tuin en Thomas Hartog twee sterke pionnen bij, waarna het verschil wel begon terug te lopen. Onder druk van het peloton spatte vooraan de groep uiteen. Één voor één werden de renners opgeraapt, waarna het spel opnieuw op de wagen ging.

Op het Peeske, één van de korte klimmetjes in het parcours, brak het peloton in twee delen uiteen. De eerste dertig dachten vervolgens te mogen spelen voor de winst. Dat was buiten een kwartet gerekend. Vier renners zochten de aanval. Ook Doets haakte aan bij de vluchters die een voorsprong van een halve minuut bijeen trapte. De Alecto-renner wilde de sprint niet afwachten en in het steekspel richting de meet trok hij alleen op avontuur. Terwijl achter hem zijn voormalige metgezellen werden ingerekend, mocht hij solo naar zijn mooiste zege rijden.

Achter hem kleurde zijn Alecto-ploeggenoten Coen Vermeltfoort en Daan van Sintmaartensdijk het podium. Zandvoorter Jesper Rasch, getooid in zijn vertrouwde West-Frisia kleuren snelde naar plaats vier, direct gevolgd door Amstelvener Victor Broex. Met ook Jesse de Rooij (10e) en Matthew Overste (23e) was de Enra-Mabo-formatie prima vertegenwoordigd. Met ook Stephan Bakker (22e), Dorus de Rijk (25e) en Oscar van Wijk (30e) was de topdertig flink Noord-Hollands gekleurd.