West-Frisia

‘Oudje’ wint in Heerhugowaard

Jorne Videler zorgde gister in Heerhugowaard voor een daverende verrassing. Twintig jaar na zijn tweede stek greep de veteraan de winst in het hoog aangeschreven criterium. De Bataaf-renner toonde zich de rapste van een viertal

Videler was in zijn ‘gouden’ periode geen ‘kleintje’. De Zwanenburger maakte ondere andere deel uit van de Koopmans-formatie en noteerde naast veel ereplaatsen in criteriums en klassiekers ook een meerdere toptiennoteringen in etappes in Olympia’s Tour. Tot tweemaal toe hing hij zijn fiets aan de wilgen, om ook steeds weer op zijn beslissing terug te keren. In Heerhugowaard toonde hij aan dat ‘met plezier’ als basis je ook nog koersen bij de elites kunt winnen.

De elitekoers in Heerhugowaard kreeg niet zijn vroege beslissing zoals vorig jaar. Al na enkele ronden trok een omvangrijke sterke kopgroep op avontuur. Het peloton leek geslagen, maar keerde na een jacht toch weer onverwacht terug. Bijna direct viel de beslissing. Drie vluchters kregen gezelschap van een tweetal. De vijf vooraan vonden elkaar direct, terwijl het peloton wijfelde. Met veel rappe mannen aan boord werd er vooral naar elkaar gekeken. Vooraan walste Videler, Tom Wijfje, Niels van Ekeren, Rijsenhouter Niels Ruijter en West-Frisiaan Gerwin Coljé door. De voorsprong groeide zelfs even tot ruim boven de minuut.

Toch kwamen de vluchters nog flink onder druk. Vooraan haakte Coljé af, terwijl vanuit het peloton een jachtgroep van zeven tot stand kwam. Een niet altijd optimale samenwerking bij de achtervolgers zorgde voor het met horten en stoten slinken van de voorsprong. Uiteindelijk kwamen de achtervolgers nipt te laat. Vooraan had de geslepen Videler dit het beste in de gaten. Terwijl zijn jonge vluchtmakkers vol gas bleven geven, spaarde de ervaren Bataaf-renner net genoeg om in de spurt zijn kompanen voor te blijven. Swabo-renner Wijfje en Volkers Wessels-renner Van Ekeren moesten het hoofd buigen. Als eerste achtervolger strandde Yoeri Havik op twee tellen. Direct in zijn spoor volgde Alexander Konijn. Steven Stenekes, Fred Pronk, Niels Ruijter, WF’er Harry Sweering en Teun Groeneveld completeerden de toptien.