West-Frisia

Scheerens verrast in Heerhugowaard

Zijn uitslagenlijst was tot op heden nog niet erg imposant. Verschillende collega wielrenners kende echter al wel zijn kwaliteiten als hardrijder. Gister in Heerhugowaard zette Pieter Scheerens zichzelf goed op de kaart. De Amsterdammer won het criterium door op fraaie wijze Patrick Bos naar de tweede plaats te verwijzen.
Een massasprint leek de logische uitkomst van de 2013 editie van de Ronde van Heerhugowaard. De koers werd gecontroleerd en de spurters meldden zich al in grote getale vooraan. Op anderhalve ronde van de finish ging het echte toch mis voor de spurters. Rudy Vriend ging op avontuur en kreeg Scheerens, Bos en Ton Slippens mee. Het peloton twijfelde, waarmee de vier net buiten schot bleven. Vervolgens zorgde Scheerens voor de grote verrassing door de rappe Bos in de spurt te kloppen. Drievoudig winnaar Slippens volgde op plaats drie.
Hoewel een groot veld zich gezamenlijk in de finale meldde, was de koers voordien zeker het kijken waard. Vanaf de eerste meter zorgden de renners voor een attractief koersverloop. Rick van Breda was hiervan de grote motor en werd dan ook beloond met de prijs voor de strijdlust. De Noordkopper maakte deel uit van een kopgroep van drie die vanuit het vertrek de ruimte zochten. Nadat het trio was ingerekend, maakte Van Breda deel uit van een kwartet, met daarbij ook zijn Ruiter-ploegmaten Joris Blokker en Vriend. Mede door achtervolgingswerk van West-Frisia werd de twintig seconden verschil weer te niet gedaan. Vervolgens leek een grote kopgroep de prijzen te verdelen. In schijfjes kwam achttien man samen. De groep met zowel drie renners van Ruiter als West-Frisia bouwde een voorsprong van tien seconden op. Vanuit het peloton zette Bos de achtervolging op touw. De grote favoriet trok rondenlang aan het peloton en bewerkstelligde toch weer een samensmelting met de sterke kopgroep. Hij verspeelde hiermee waarschijnlijk de kracht die hij in de laatste sprint te kort kwam. Ook Scheerens liet zich niet onbetuigd. Nadat de renner van Ulysses met zijn zeventien vluchtgenoten was achterhaald, koos hij samen met Tino Haakman voor de aanval. Op het moment dat het duo gezelschap kreeg van een trio met daarbij Koos Jeroen Kers en Robbert-Jan Mol streek ook het peloton weer op de vluchters neer, waarna de verwachtte koninklijke massasprint er toch niet kwam.