West-Frisia

Jeugd

De jeugdafdeling van West-Frisia ziet het wielrennen voor de jeugd als breedte sport. Vooral het plezier in deze mooie sport willen wij aan de kinderen meegeven, door op een speelse manier de trainingen te geven zowel op het clubparcours als op de weg.

Naast de trainingen op het clubparcours wordt er ook getraind op de dijk Enkhuizen-Lelystad waar wij het naviduct gebruiken voor onze klim trainingen.

De trainingen worden verzorgd op de woensdagavond en duren op het parcours een uur. Als er op de weg getraind wordt kunnen de trainingen langer duren.

Eens per maand is er clubwedstrijd waarin tegen leeftijdgenootjes wordt gestreden. Ook is er de tijdrit waarin de jongste jeugd 5 km rijd en de oudere 10 km. Deze worden gehouden op de dijk naar Lelystad.

Wij trainen van april tot eind september op de woensdagavond.

Lid worden?

Lid worden van W.V. West-Frisia kan door naar de volgende pagina te gaan:
http://www.wvwestfrisia.nl/clubinfo/lid-licentie

Categorie-indeling

Voor KNWU wedstrijden worden de kinderen in categorieën ingedeeld zie onderstaand schema. Voor clubwedstrijden worden de kinderen ingedeeld naar sterkte en voor interclubwedstrijden kunnen meerdere categorieën zijn samengevoegd. Interclubwedstrijden zijn laagdrempelige wedstrijdjes welke door het hele land worden georganiseerd. Meer informatie over wedstrijden en wedstrijdvormen zijn vinden op de site van de KNWU.

Categorie Leeftijd
1 Jongens in het jaar dat ze acht worden, meisjes in het jaar dat ze acht of negen worden
2 Jongens in het jaar dat ze negen worden, meisjes in het jaar dat ze tien worden
3 Jongens in het jaar dat ze tien worden, meisjes in het jaar dat ze elf worden
4 Jongens in het jaar dat ze elf worden, meisjes in het jaar dat ze twaalf worden
5 Jongens in het jaar dat ze twaalf worden, meisjes in het jaar dat ze dertien worden
6 Jongens in het jaar dat ze dertien worden, meisjes in het jaar dat ze veertien worden
7 Jongens in het jaar dat ze veertien worden
Fiets

Voor je een fiets gaat aanschaffen, moet je wel weten wat je gaat kopen. Het is wellicht raadzaam even te vragen waaraan een fiets zoal moet voldoen. Bij de club kun je daarover advies inwinnen. Voor beginnende leden en kinderen die kennis willen maken met de fietssport kan er tegen een kleine vergoeding gebruik gemaakt worden van een fiets en helm van de club.

Een helm is te allen tijde verplicht.

Toegestane verzetten

Om de jeugd te beschermen tegen te overbelasting van gewrichten en spieren zijn er voor iedere categorie maximale verzetten vastgesteld. Dit is alleen van toepassing als kinderen wedstrijden gaan rijden.

Het verzet (verhouding aantal tanden op grootste voor-tandwiel en kleinste achter-tandwiel) moet zodanig zijn dat per pedaalslag (eenmaal rond) niet meer dan de maximale afstand is die geld voor je leeftijd.

Je verzet mag niet zwaarder zijn dan:

Categorie Weg Baan Cyclocross
1 5,46 m 5,46 m 5,22 m
2 5,46 m 5,46 m 5,22 m
3 5,78 m 5,78 m 5,52 m
4 5,78 m 5,78 m 5,52 m
5 6,14 m 6,14 m 5,87 m
6 6,14 m 6,14 m 5,87 m
7 6,55 m 6,55 m 6,26 m
Jeugdlicenties

Wil je bij je in de buurt aan (inter)clubwedstrijden deel nemen, dan moet je daarvoor een startlicentie aanvragen. Je wordt ontvangt deze automatisch als je je aanmeld als lid bij West-Frisia. Wil je ook aan de NK plaatsingswedstrijden in Noord-Holland meedoen, dan heb je een jeugdlicentie nodig. Met deze licentie mag je ook alle andere wedstrijden op de nationale kalender rijden. Een KNWU jeugd licentie kost in 2023 €51. Met die licentie heb je ook recht op de kortingsregeling voor clubkleding.

Voor KNWU wedstrijden moet je er ook voor zorgen dat je in het bezit bent van een Mylaps transponder voor de tijdsregistratie en het opmaken van uitslagen. Voor veel interclubwedstrijden heb je nog geen transponder nodig. Kijk hiervoor op de site van organiseerde vereniging.

Contact opnemen?

jeugdwielrennenwestfrisia@gmail.com

Jeugdtrainers

Rik van de Berg
Tel. 0629518310

Wilma Bot
Tel. 0641858805

Facebook

https://www.facebook.com/groups/722404944562107/?fref=ts