West-Frisia

Training

In het voorjaar wordt gezamenlijk getraind in de weekenden. Vanaf het eerste weekend in januari tot de eerste wedstrijden in april is het bezoekerscentrum in het Streekbos (Bovenkarspel) elke zondag het vertrekpunt van een training richting Den Oever. Verzameld wordt er om 10.00 uur (vanaf april om 9.00 uur). Deze trainingen zijn een voorbereiding op het wedstrijdseizoen. De training vinden plaats onder leiding van een trainer. De training, waarvoor een helmplicht geldt, volgt zoveel mogelijk de trainingsopbouw.

Vanaf begin april vinden er onder leiding van een verenigingstrainer wederom gezamenlijke trainingen plaats. Iedere dinsdagavond wordt er om 19:00 verzameld bij het bezoekerscentrum in het Streekbos. Bij deze trainingen komen de verschillende onderdelen van de wielersport aan bod. Denk hierbij aan speciale sprinttrainingen, tijdrittrainingen, krachttraining op de fiets of bijvoorbeeld techniektrainingen. Deze trainingen zijn ook bedoeld voor mensen die voor het eerst kennis maken met de wielersport.

Trainingswedstrijden

Sinds jaar en dag organiseert West-Frisia de Zomeravondcompetitie, een serie trainingswedstrijden op de woensdagavond. Deze clubritten worden door de licentiehouders gebruikt als voorbereidingswedstrijden, maar zijn ook een prima opstap voor mensen die kennis willen maken met de wielersport. De wedstrijdjes vinden van begin april tot half september plaats op het clubparcours in het Nassaupark te Bovenkarspel en starten om 19:00 uur. Naast de 'normale' wedstrijden worden er ook altijd een langeafstandskampioenschap, twee puntenkoersen en drie tijdritten georganiseerd, zodat alle facetten van de wielersport aan bod komen. De tijdritten worden georganiseerd op de dijk van Enkhuizen naar Lelystad, en starten en finishen vanaf 2003 voor het Naviduct, terwijl het 'haventje' als keerpunt fungeert.

Jeugdafdeling

De jeugdafdeling traint op de woensdagavond voorafgaand aan de hierboven genoemde trainingswedstrijd. In het voorjaar wordt er ook een aantal maal op de zaterdag samen getraind. Hier kunnen (toekomstige) jeugdleden op ongedwongen wijze kennismaken met de wielersport. Voor beginnende leden bij de jeugdafdeling is het mogelijk om tegen een vergoeding een fiets en helm te lenen.

MTB-training

Sinds 2011 is West-Frisia ook een fraaie MTB-tak rijker. In de maanden april tot en met september wordt er door de jeugd en nieuwelingen wekelijks getraind op donderdagen om 18.30 uur. De trainingen vinden plaats op het MTB-parcours 'De Bult' in Enkhuizen. In de wintermaanden vinden de trainingen op zaterdag om 09.00 plaats.

Trainingsopbouw

De voorjaarstrainingen van West-Frisia gaan komend seizoen wederom gestructureerd verlopen. Het onderstaande schema wordt als leidraad aangehouden.

Tip: kom vanaf begin januari en groei mee met het niveau van de groep.

• Periode: 1 Januari - Paasweekend
• 28 trainingen afgesloten met een trainingskamp (Ardennen/Eifel) begin April
• Trainingsparcours: Bezoekerscentrum Streekbos Bovenkarspel - Andijk - Wevershoof - Medemblik - Den Oever (om Robbenoordbos). Hiervan kan worden afgeweken via bv Kwelweg of Waardweg

  Categorie Periode Vorm Tijd Vertrek
Ma          
           
Di vanaf Jun feb/maart interval 13.00 - 17.00 uur Enkh->Streek
  vanaf Nwl april/sept interval 19.00 - 21.00 uur Streekbos
  vanaf Nwl okt/maart spinning 18.30 - 19.30 uur ESC (**)
           
Wo Jeugd okt/maart tacx-training 18.30 - 19.30 uur  
  vanaf Nwl dec/maart duur 13.00 - 17.00 uur Enkh->Streek
  vanaf Nwl april/okt duur 09.00 - 13.00 uur Enkh->Streek
  Jeugd april/sept wegtraining 18.00 - 19.00 uur Clubparcours Bov.
  vanaf Nwl april/sept clubrit 19.00 - 20.30 uur Clubparcours Bov.
  vanaf Nwl nov/feb zaaltraining 19.00 - 20.00 uur De Helt, Bovenk.
           
Do Jeugd april/sept cross/Atb 18.30 - 19.30 uur De Bult, Enkhuizen
           
Vr          
           
Za Jeugd sept/maart cross/Atb 09.00 - 10.00 uur De Bult, Enkhuizen
  vanaf Nwl jan/maart duur 09.00 - 10.00 uur Streekbos (*)
  vanaf Nwl sept/dec cross/Atb 10.00 - 12.00 uur Streekbos
  oudste jgd sept/dec cross/Atb 10.00 - 12.00 uur Streekbos
           
Zo vanaf Nwl jan/maart duur 10.00 - 13.30 uur Streekbos (*)
  vanaf Nwl april/nov duur 09.00 - 12.30 uur Streekbos
  vanaf Nwl dec duur 10.00 - 13.30 uur Streekbos
           

(*) = zie onder
(**)= info Tino Haakman

Opbouw voorjaarstrainingen

Datum Blok Doel
Januari 1 Rustige duurtraining - opbouw duurvermogen - traptechniek - souplesse
Februari 2 Duurtraining - meerdere snelheidscomponenten - interval
maart 3 Intensieve Duurcomponenten - snelheid - interval
April 3 Intensieve Duurcomponenten - snelheid - interval
April 4 Trainingskamp Ardennen

Bovenstaand overzicht geeft een indicatie van wat je kan verwachten tijdens de voorjaarstrainingen. De trainingen staan open voor alle licentiehouders, leden en donateurs. Aan het begin van de training wordt afhankelijk van de weersomstandigheden en de groepsgrootte verder invulling gegeven aan de training.

Primaire doelstelling blijft het voorbereiden van de West-Frisia licentiehouders op het komende wielerseizoen.

Gezien de overwegend heterogene groep wordt er gereden volgends het 'samen uit/samen thuis' principe en is de training geen wedstrijd. Voor het rijden van wedstrijden verwijzen wij je naar bijvoorbeeld Sloten en DTS.

Mocht je meer informatie willen: Tino Haakman, 0228-592289, info@wvWestFrisia.nl.