West-Frisia

Alle ballen op morgen

"Alle ballen op morgen". Zo luidde een willekeurige Strava-titel van een willekeurige rit van een minder willekeurige renner. De gekozen titel liet namelijk de nodige stof opwaaien bij de jeugdige West-Frisia pupillen. Waar menigeen zijn rit aan het publiek kenbaar maakt met de weinig inspiratievolle titel ochtend-, middag- of avondrit koos Tino Haakman zijn woorden zorgvuldig. Althans zo leek het toch.

Na een vrij gezapig verreden trainingsritje op de zaterdag, liet Haakman aan zijn pupillen weten dat het om zondag te doen was. Ondanks de ongunstige weersvoorspellingen had de Enkhuizer kennelijk een pittig programma voor zijn trainingsmaten in petto. Bij de heren Fransen en Smit sloeg na het lezen van de titel de schrik om het hart. Uitgerekend in het weekend waarin de kermis van Hoogkarspel plaatsvond, moest worden gerekend op goede benen. Met de aankondiging van Haakman in het achterhoofd werd het zekere voor het onzekere genomen. Niet teveel drinken en vroegtijdig huiswaarts was het devies. De kans om op een van de kermisborrels een mooie Hoogkarspelse aan de haak te slaan liet het duo daarom aan zich voorbijgaan. Zondag goede benen. Op tijd naar bed.

Terwijl de pupillen op zondagochtend stonden opgesteld bij het Streekbos, de regen nog uit de lucht viel en de klok inmiddels 5 over 9 aangaf was van de heer Haakman nog geen spoor te bekennen. Hoe kon dat nu? De regenjasjes werden aangedaan en de groep besloot in afwezigheid van de voormalig regenspecialist te beginnen aan hun trainingsronde. Al filosoferend over de gemiste kansen op het versieren van een Hoogkarspelse jongedame op de kermis werd de onverwachte afwezigheid van Haakman meermaals belicht. Had hij soms last van koudwatervrees? Of was het een (geslaagde) poging zijn pupillen tijdens de kermis in het gareel te houden? Na vier uur trappen over voornamelijk natte wegen keerde de gemotiveerde groep tevreden huiswaarts. Er was goed getraind. Een gezamenlijke conclusie volgde. Haakman is zijn trainingspupillen toch enige uitleg verschuldigd. Hoe zat het nu met zijn ‘’alle ballen op morgen’’. Dat mocht hij maar eens uitleggen op de eerstvolgende training concludeerde een Andijker. Mits het dan niet regent natuurlijk.